Hemen Ara
Kapat
Back
Paylaş

Nedir Bu Periyodik Bakım Dedikleri ?

Nedir Bu Periyodik Bakım Dedikleri ?

Önceden belirlenmiş zaman aralıkları ile sürekli tekrar eden ve bir takvime bağlı olacak şekilde gerçekleştirilen bakımlar periyodik bakımlardır. Sektörel olarak değerlendirdiğimizde aralıkları 6 aylık ya da yıllık olabilir. Makinalarınızın ihtiyacına göre, 6 ayda 1 gün bakım günü olabileceği gibi yılda 1 gün periyodik bakım da olabilir.

CNC Takım Tezgâhlarda Periyodik Bakım Gerekli mi?

CNC takım tezgâhlarda periyodik bakım sektörümüzde henüz tam olarak yerini ve önemini bulamamış bir konudur. Ne yazık ki CNC distribütör firmaları ve CNC kullanıcıları üretim maliyetlerini direk etkileyen bu konu üzerine yeterince önem göstermemiş, bilakis distribütör firmalar satış potansiyelleri düştüğü dönemlerde, bu kritik konuyu sadece bir gelir modeli olarak benimsemiş ve uygulamaya çalışmıştır.


Genel olarak değerlendirdiğimizde, CNC takım tezgâhın tıpkı bir otomobil veya beyaz eşya gibi birbiri ile belirli kurallar dahilinde çalışan mekanik ve elektronik ünitelerden oluşan makina olduğunu biliyoruz. Üstelik bir CNC takım tezgâhın sürekli çalışma gerekliliğini, çalıştığı sürece üreterek gelir oluşturduğunu da düşünürsek elbette ki verimliliğini uzun süre muhafaza etmek için düzenli ve periyodik bakıma ihtiyaç duyacağını da biliyor olmalıyız.

CNC Takım Tezgâhımda Periyodik Bakım İle Ne Gibi Avantajlar Elde Edebilirim?

CNC Takım Tezgâhınıza yapılan periyodik bakımlar ile birçok problemin önceden önüne geçmiş ve bu sayede oluşabilecek plansız ve hesapsız maliyetlerden korunmuş olursunuz. Buna ilaveten;

  • Periyodik bakım uygulanan CNC takım tezgâhlarda, yakın dönemde karşılaşılabilecek olası arızalar bakım sırasında önceden öngörülüp giderileceği için firmanızın üretimi aksamaz ve bakımdan daha fazla olan arıza maliyetlerinin önüne geçilir. Ayrıca bakım maliyetleri önceden planlanır ve makinanızın gerçek işletme maliyetleri hesaplanabilir.
  • Periyodik bakım sırasında değişmesi önerilen yedek parçalar için, ilk bakışta ekonomik fakat kısa sürede sürpriz maliyetlere yol açabilecek yedek parçaları değil, üretici onaylı, orijinal yedek parçalar kullanılır. Bu sayede yapılan bakım hizmeti garanti altında olur.
  • Periyodik bakım sayesinde, makinanızın çalışma verimliliği ve performansı daima ilk günkü kadar iyi olur. Beklenmedik arıza maliyetlerinin önüne geçilir, toplam maliyetleriniz azalır ve verimliliğiniz artar.
  • Periyodik bakımlarda kullanılan yüksek teknolojili ölçü ve kontrol cihazları sayesinde, makinanız ilk günkü fabrikasyon ayarlarında çalışmaya devam eder. Ayrıca olası problemlerin kaynağı kesin olarak tespit edileceğinden, yapılan müdahaleler ile problemler kısa zamanda çözüme ulaşılmış olur.
  • Düzenli yapılan ve kayıt altına alınan bakımlar, makinanızı değerli kılar. Değişim veya yenileme dönemlerinde makinenizin ikinci el satış değeri emsallerinden çok daha fazla olur. Dolayısı ile makinanızı elden çıkardığınızda zarar değil, kar edersiniz.

CNC Takım Tezgâhım İçin Periyodik Bakım Zaman Aralığı Ne Olmalı?

Uzman bir personelin desteği ile CNC takım tezgâhınızın modeli, çalışma yoğunluğu, işlediği malzeme türü gibi birkaç parametre ile değerlendirme yapılmalı, bu değerlendirmenin sonucuna göre olması gereken periyodik bakım zaman aralığına karar verilmelidir. Olması gereken zaman aralığı içinde yapılmayan periyodik bakımın gerçek amacına hizmet etmeyeceği unutulmamalıdır.